Tratamente cu Laser Stomatologic

tratamente laser stomatologic

Laser stomatologic – o metodă nouă și inovativă de tratament pentru anumite afecțiuni dentare, cu efecte extrem de benefice, fără durere și fără sângerare. Acest dispozitiv medical poate fi utilizat în cabinetul stomatologic pentru o gamă largă de proceduri, fiind recomandat în tratamentul țesuturilor moi, în estetica dentară, pentru biostimulare și terapia durerii, la sterilizarea canalelor radiculare și accelerarea proceselor de vindecare.

La Clinica Smile Implant am ales să utilizăm laserul dentar Litemedics, un dispozitiv complex și foarte avansat, care lucrează cu o lungime de undă de 980 nm, aspect care ne permite efectuarea unor tratamente stomatologice foarte variate și sigure cu un singur aparat.

Ce tratamente se pot realiza cu laserul dentar?

Tratamentul parodontozei

Parodontoza (parodontita sau boala parodontală) este o inflamare a țesuturilor moi din jurul dinților, afecțiune care în timp duce la retragerea gingiilor, descoperirea rădăcinilor dinților și într-un final la pierderea completă a acestora. Din nefericire, această boală nu este complet vindecabilă, tratamentele aplicate având rolul de a încetini procesul de degradare a țesuturilor moi.

Principalul mijloc de tratament al parodontitei până la apariția laserului dentar era acela chirurgical. Prin proceduri chirurgicale mai mult sau mai puțin dureroase gingia retrasă era „ridicată” și suturată în jurul dinților.

Laserul dentar rezolvă o mare parte din aceste aspecte. În primul rând sunt eliminate procedurile chirurgicale, asta însemnând că pacienții nu mai simt durerea provocată înainte și după operația de elevare a gingiei, sângerarea este redusă în timpul tratamentului, iar rezultatele obținute sunt net superioare tratamentelor clasice

Tratamentul se desfășoară sub o ușoară anestezie locală, fără durere sau disconfort. Laserul dentar intervine în pungile parodontale, curățând și sterilizând zona, vindecarea fiind astfel mult îmbunătățită, cu rezultate foarte bune care fără aplicarea laserului stomatologic nu ar fi posibile

Terapia durerii

Laserul stomatologic este un instrument extrem de eficace în reducerea durerilor postoperatorii și a celor asociate cu articulația temporo-mandibulară, a durerilor cauzate de diverse leziuni orale, a aftelor și a herpesului bucal.

Utilizând un capăt special de biostimulare atașat laserului dentar, medicul stomatolog va efectua o ședință de terapie care induce regenerarea tisulară și are efecte benefice asupra proceselor metabolice, reducând astfel durerea în zonele afectate.

Procedura de biostimulare cu laserul stomatologic este cunoscută la nivel internațional sub denumirea de LILT (Low Intensity Laser Therapy), utilizând o rază laser cu densitate energetică mică.

La diferite niveluri în țesuturile afectate, utilizarea laserului stomatologic accelerează procesele metabolice, ajută regenerarea tisulară, are efecte antiinflamatoare, reduce durerile, are potențial de vascularizare a zonei tratate și eliberează factori de creștere.

Scopul tratamentului este acela de a ameliora simptomele, de a accelera procesul de vindecare și de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Indiferent de afecțiune, procesul de vindecare este unul foarte complex și dinamic care implică mai mulți factori, de aceea terapia cu laser stomatologic are efecte maxime dacă este efectuată împreună cu medicație corespunzătoare cu analgezice și/sau antiinflamatoare.

Albire dentară

Tratamentul de albire dentară este unul estetic și nu presupune durere sau disconfort pentru pacient, indiferent de metoda de albire dentară utilizată.

La Clinica Smile Implant recomandăm cu încredere albirile dentare realizate cu lampa foto, în special metoda de albire cu lampa Zoom, fiind cea mai eficientă dintre toate.

Cu toate acestea, există pacienți care nu suportă să stea 30 minute pe scaunul stomatologic așteptând completarea tratamentului de albire a dinților, chiar dacă atmosfera este una plăcută, iar pacientul poate urmări în tot acest timp emisiunea preferată la TV. Pentru aceștia există posibilitatea efectuării unei albiri dentare cu laser, procedură care, pe lângă faptul că nu creează disconfort, este mai rapidă decât albirea dentară cu lampa foto.

Durata unui tratament de albire dentară cu laser este de maxim 20 de minute față de cel cu lampă UV care durează în medie 30 de minute.

Deasemenea, datorită compușilor aflați în gelul de albire, după albirea cu lampa foto este posibilă apariția unei sensibilități a dinților care să persiste câteva zile după efectuarea procedurii. În cazul albirii dentare cu laser, nu numai că această sensibilitate este minimă, dar dacă este deranjantă, tot cu ajutorul laserului dentar se poate efectua o ședință nedureroasă care elimină această neplăcere

Tratamente endodontice

Tratamentul endodontic cu laser este o procedură medicală care elimină bacteriile din canalele radiculare. Este un tratament indicat împotriva infecțiilor intraradiculare care răspund greu la tratamentele clasice. De exemplu, pentru o gangrenă complicată care necesită mai multe ședințe de tratament cu pastă cu antibiotic pe canalele radiculare afectate și care dovedește rezistență la acest tip de tratament, este indicată utilizarea laserului stomatologic pentru a îndepărta în totalitate infecția și a evita pierderea dintelui afectat.

Raza laser este utilizată intraradicular, cu un capăt special atașat laserului stomatologic, pentru a steriliza corect canalele. Utilizarea laserului în endodonție nu este indicată doar în cazurile de infecții severe, acesta putând fi folosit și în cazuri simple, pentru a reduce durata tratamentului. Întrucât după sterilizarea canalelor urmează obturația acestora și apoi reconstrucția coronară, realizarea sterilizarii radiculare într-un timp mai scurt va reduce durata totală a tratamentului.

În comparație cu tratamentele clasice, utilizarea laserului dentar in endodonție pentru curățarea și sterilizarea canalelor radiculare permite păstrarea unei părți mai mari din structura sănătoasă a dintelui și o vindecare mai rapidă, cu mai puțin disconfort.

Chirurgie dentară

Laserul stomatologic este ideal pentru operațiile chirugicale simple pe care medicul stomatolog le poate efectua în cabinetul dentar. Cu ajutorul acestui instrument se pot realiza rapid și fără sângerare sau cu sângerare minimă intervenții chirurgicale pentru realizarea procedurilor de frenectomie, gingivectomie și alungire coronară, îndepărtarea fibroamelor, realizarea inciziilor gingivale, expunerea dinților neerupți, incizarea abceselor și multe alte proceduri de mică chirurgie orală

Datorită interacțiunii dintre unda laserului diodă și țesuturile moi care conțin pigmenți cum ar fi hemoglobina sau melanina, sângerarea în timpul intervenției chirurgicale este extrem de redusă și chiar inexistentă în multe situații. Această proprietate permite efectuarea cicatrizării rapide a leziunilor și a zonelor incizate chiar și după efectuarea operațiilor chirurgicale clasice, ajutând mai ales la hemostază și cicatrizare rapidă.

Utilizarea laserului dentar permite eliminarea completă a anesteziei în anumite proceduri și reducerea considerabilă a dozei administrate în alte proceduri. Deasemenea, șansele unei infecții postoperatorii sunt extrem de reduse deoarece laserul sterilizează zonele pe care acționează.

Beneficiile laserului stomatologic

Știm că decizia de a alege un tratament parodontal nu este una ușoară din cauza faptului că fiecare clinică are propriile pachete și protocoale de tratament, iar prețurile în aceste cazuri diferă foarte mult de la un cabinet la altul. Pentru că vrem să înțelegi exact ce primești odată cu pachetele de terapie parodontală de la Smile Implant, te rugăm să ne trimiți întrebările tale și vei primi răspunsurile dorite în cel mai scurt timp. Acest lucru este total GRATUIT și nu creează nici un fel de obligație din partea ta. Deasemenea, vom folosi datele tale doar pentru a-ți răspunde la întrebări și nu îți vom mai trimite pe viitor nici un mesaj nedorit

Ai nelămuriri legate de tratamentele cu laser dentar? Trimite-ne întrebările tale și îți vom răspunde în cel mai scurt timp