Detartraj Dentar

Detartrajul dentar sau curățarea dinților este o procedură prin care se îndepărtează tartrul dentar și colorațiile de pe dinți, lăsându-i curați și strălucitori. Detartrajul se realizează în cabinetul dentar de către medicul stomatolog folosind un aparat de detartraj în cazul procedurii cu ultrasunete sau instrumentar de mână în cazul procedurii manual.

Tartrul dentar este extrem de iritant pentru gingie și favorizează apariția bolilor parodontal, de aceea specialiștii recomandă efectuarea unui detartraj dentar odată la 6 luni. Persoanele care suferă de afecțiuni dentare, mai ales fumătorii, sunt mult mai expuse acumulării unor depozite de tartru dentar într-un ritm mai rapid.

Chiar și persoanele care au o igienă orală bună și utilizează periuța de dinți regulat după fiecare masă prezintă tartru dentar în diferite stadii, în general din cauza unui periaj incorect realizat.

detartraj dentar smile implant

Detartraj manual sau cu ultrasunete?

Metoda modernă de detartraj dentar este cea cu ultrasunete, în care medicul stomatolog utilizează un aparat special cu ultrasunete care, prin vibrațiile generate și transmise unui cap cu ansă metalică sterilă, va îndepărta depozitele de tartru foarte ușor de pe dinți

Detartrajul manual este indicat pacienților care suferă anumite afecțiuni și cărora le este contraindicată utilizarea aparatului de detartraj cu ultrasunete. Deasemenea, există situații destul de frecvente când după detartrajul cu ultrasunete este necesar și un detartraj manual deoarece acesta îndepărtează majoritatea depozitelor de tartru și scurtează timpul pe care pacientul îl petrece pe scaunul dentar precum și disconfortul acestuia

Ce implică o ședință de detartraj?

O ședință de detartraj dentar presupune utilizarea tehnicilor manuale sau cu ultrasunete pentru efectuarea detartrajului propriuzis, iar la sfârșitul procedurii medicul va efectua un periaj profesional cu ajutorul unui cap tip periuță atașat turbinei dentare și a unei paste dentare abrazive pentru a îndepărta colorațiile de pe dinți datorate consumului excesiv de tutun, cafea, ciocolată sau vin roșu. Opțional, se poate realiza și o fluorizare cu scopul remineralizării smalțului dentarși prevenirii apariției cariilor.

Ședința include și o consultație generală prin care medicul stomatolog realizează un status dentar și informează pacientul cu privire la eventualele probleme dentare.

Detartraj dentar – avantaje

Cât durează o ședință de detartraj?

Ședința de detartraj dentar durează între 15 și 60 de minute, în funcție de stadiul în care se află dantura pacientului, de sensibilitatea acesteia, precum și de dimensiunea depozitelor de tartru și de afecțiunile de care suferă acesta, fie ele dentare sau de altă natură. Respectarea controalelor și detartrajelor la 6 luni reduce semnificativ durata ședinței

Detartraj dentar – indicații și observații

Odată cu controlul periodic stomatologic, recomandat a se efectua o data la 6 luni, medicul stomatolog controlează și dacă s-a acumulat tartru din nou pe dinți și indică pacientului îndepărtarea acestuia.

Printr-o tehnică de periaj corect placa bacteriană este îndepărtată de pe dinți zilnic și astfel aceasta nu se mai mineralizează și nu se mai transformă în tartru. Un semn de suferință al gingiei este sângerarea la periaj. Acest lucru ar trebui să te trimită direct la medicul stomatolog pentru o curățare profesională a dinților, cauza principală a sângerării fiind prezența tartrului pe dinți și nu efectuarea periajului zilnic.

O greșeală des întâlnită în rândul pacienților cărora le sângerează gingiile este să se spele superficial pe dinți considerând că periajul generează sângerarea. În realitate întreruperea periajului, chiar și pe o perioadă scurtă de 2-3 zile, nu va face decât să agraveze boala parodontală. Metoda corectă de rezolvarea a acestei situații începe cu prezentarea la un control stomatologic pentru detartraj și pentru instruirea în ceea ce privește metoda corectă de periaj a dinților