Detartraj Dentar

Ce este detartrajul dentar ?

implant dentarDetartrajul dentar┬ásau┬ácur─â╚Ťarea din╚Ťilor este o procedur─â prin care se ├«ndep─ârteaz─â tartrul dentar ╚Öi colora╚Ťiile de pe din╚Ťi, l─âs├óndu-i cura╚Ťi ╚Öi str─âlucitori. Detartrajul se realizeaz─â ├«n cabinetul dentar de c─âtre medicul stomatolog folosind un aparat de detartraj ├«n cazul procedurii cu ultrasunete sau instrumentar de m├ón─â ├«n cazul procedurii manual.

Tartrul dentar este extrem de iritant pentru gingie ╚Öi favorizeaz─â apari╚Ťia bolilor parodontal, de aceea speciali╚Ötii recomand─â efectuarea unui detartraj dentar odat─â la 6 luni. Persoanele care sufer─â de afec╚Ťiuni dentare, mai ales fum─âtorii, sunt mult mai expuse acumul─ârii unor depozite de tartru dentar ├«ntr-un ritm mai rapid.

Chiar ╚Öi persoanele care au o igien─â oral─â bun─â ╚Öi utilizeaz─â periu╚Ťa de din╚Ťi regulat dup─â fiecare mas─â prezint─â tartru dentar ├«n diferite stadii, ├«n general din cauza unui periaj incorect realizat.

Detartraj manual sau cu ultrasunete?

Metoda modern─â de detartraj dentar este cea cu ultrasunete, ├«n care medicul stomatolog utilizeaz─â un aparat special cu ultrasunete care, prin vibra╚Ťiile generate ╚Öi transmise unui cap cu ans─â metalic─â steril─â, va ├«ndep─ârta depozitele de tartru foarte u╚Öor de pe din╚Ťi.

Detartrajul manual este indicat pacien╚Ťilor care sufer─â anumite afec╚Ťiuni ╚Öi c─ârora le este contraindicat─â utilizarea aparatului de detartraj cu ultrasunete. Deasemenea, exist─â situa╚Ťii destul de frecvente c├ónd dup─â detartrajul cu ultrasunete este necesar ╚Öi un detartraj manual deoarece acesta ├«ndep─ârteaz─â majoritatea depozitelor de tartru ╚Öi scurteaz─â timpul pe care pacientul ├«l petrece pe scaunul dentar precum ╚Öi disconfortul acestuia

Ce implic─â o ╚Öedin╚Ť─â de detartraj?

O ╚Öedin╚Ť─â de detartraj dentar presupune utilizarea tehnicilor manuale sau cu ultrasunete pentru efectuarea detartrajului propriuzis, iar la sf├ór╚Öitul procedurii medicul va efectua un periaj profesional cu ajutorul unui cap tip periu╚Ť─â ata╚Öat turbinei dentare ╚Öi a unei paste dentare abrazive pentru a ├«ndep─ârta colora╚Ťiile de pe din╚Ťi datorate consumului excesiv de tutun, cafea, ciocolat─â sau vin ro╚Öu. Op╚Ťional, se poate realiza ╚Öi o fluorizare cu scopul remineraliz─ârii smal╚Ťului dentar╚Öi prevenirii apari╚Ťiei cariilor.

╚śedin╚Ťa include ╚Öi o consulta╚Ťie general─â prin care medicul stomatolog realizeaz─â un status dentar ╚Öi informeaz─â pacientul cu privire la eventualele probleme dentare.

Detartraj dentar – avantaje

se vor elimina depozitele de tartru ╚Öi eventuale colora╚Ťii de pe din╚Ťi, senza╚Ťia la final fiind una de „wow!”

este un tratament de preven╚Ťie care diminueaz─â riscul apari╚Ťiei bolii parodontale ╚Öi a altor afec╚Ťiuni dentare

odat─â realizat un detartraj complet, repetarea acestuia la 3-6 luni va crea mult mai pu╚Ťin disconfort pentru pacient

tratamentul se realizeaz─â ├«n clinica stomatologic─â, fiind efectuat de un medic stomatolog cu experien╚Ť─â care ├«╚Ťi poate spune cu exactitate de ce probleme dentare suferi (dup─â realizarea unui detartraj dentar de cele mai multe ori devin vizibile cariile incipiente, de mici dimensiuni, care nu puteau fi observate din cauza tartrului)

prin realizarea detartrajului ├«naintea unei opera╚Ťii dentare (extrac╚Ťie, implant, aparat dentar) se reduce semnificativ riscul apari╚Ťiei unor infec╚Ťii

C├ót dureaz─â o ╚Öedin╚Ť─â de detartraj?

╚śedin╚Ťa de detartraj dentar dureaz─â ├«ntre 15 ╚Öi 60 de minute, ├«n func╚Ťie de stadiul ├«n care se afl─â dantura pacientului, de sensibilitatea acesteia, precum ╚Öi de dimensiunea depozitelor de tartru ╚Öi de afec╚Ťiunile de care sufer─â acesta, fie ele dentare sau de alt─â natur─â. Respectarea controalelor ╚Öi detartrajelor la 6 luni reduce semnificativ durata ╚Öedin╚Ťei

Detartraj dentar – indica╚Ťii ╚Öi observa╚Ťii

Odat─â cu controlul periodic stomatologic, recomandat a se efectua o data la 6 luni, medicul stomatolog controleaz─â ╚Öi dac─â s-a acumulat tartru din nou pe din╚Ťi ╚Öi indic─â pacientului ├«ndep─ârtarea acestuia.

Printr-o tehnic─â de periaj corect placa bacterian─â este ├«ndep─ârtat─â de pe din╚Ťi zilnic ╚Öi astfel aceasta nu se mai mineralizeaz─â ╚Öi nu se mai transform─â ├«n tartru. Un semn de suferin╚Ť─â al gingiei este s├óngerarea la periaj. Acest lucru ar trebui s─â te trimit─â direct la medicul stomatolog pentru o cur─â╚Ťare profesional─â a din╚Ťilor, cauza principal─â a s├ónger─ârii fiind prezen╚Ťa tartrului pe din╚Ťi ╚Öi nu efectuarea periajului zilnic. O gre╚Öeal─â des ├«nt├ólnit─â ├«n r├óndul pacien╚Ťilor c─ârora le s├óngereaz─â gingiile este s─â se spele superficial pe din╚Ťi consider├ónd c─â periajul genereaz─â s├óngerarea. ├Än realitate ├«ntreruperea periajului, chiar ╚Öi pe o perioad─â scurt─â de 2-3 zile, nu va face dec├ót s─â agraveze boala parodontal─â. Metoda corect─â de rezolvarea a acestei situa╚Ťii ├«ncepe cu prezentarea la un control stomatologic pentru detartraj ╚Öi pentru instruirea ├«n ceea ce prive╚Öte metoda corect─â de periaj a din╚Ťilor

Cât costă un detartraj dentar?

Pre╚Ťul standard pentru detartrajul dentar este de 150 lei pentru o arcada sau 250 lei pentru ambele arcade. Detartrajul include utilizarea aparatului de detartraj cu ultrasunete si curatare manuala acolo unde tartrul este greu de ├«ndep─ârtat cu aparatul cu ultrasunete. Pentru c─â detartrajul dentar periodic este absolut necesar┬ápentru p─âstrarea unei bune s─ân─ât─â╚Ťi orale, am preg─âtit c├óteva pachete speciale pentru a acoperi at├ót nevoile de baz─â c├ót ╚Öi cele estetice.

Detartraj + periaj profesional 1 arcad─â

lei 150
  • Consulta╚Ťie stomatologic─â general─â
  • Detartraj dentar o arcad─â
  • Periaj profesional

Detartraj + periaj profesional ambele arcade

lei 250
  • Consulta╚Ťie stomatologic─â general─â
  • Detartraj dentar ambele arcade
  • Periaj profesional

Programeaz─â-te pentru un detartraj┬ádentar┬á├«n cadrul clinicii noastre ╚Öi prime╚Öti gratuit consulta╚Ťia de stomatologie general─â. Alege unul din pachetele de igien─â dentar─â din oferta noastr─â ╚Öi vei beneficia de cel mai bun tratament ╚Öi cele mai bune servicii