Coroana Dentară

Coroana dentară este cea mai utilizată formă de protezare dentară folosită pentru refacerea aspectului și funcționalității unui dinte. Coroana dentară este soluția cea mai bună pentru a restaura un dinte sever afectat de carii sau fracturat în urma unui accident, un dinte care a fost supus unui tratament de extirpare și obturație a canalelor sau pentru a proteza un implant dentar care înlocuiește rădăcina unui dinte extras.

Coroanele dentare pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, începând de la clasicele coroane metalice utilizate la scară largă în trecut și până la coroanele moderne din zirconiu frezate computerizat prin tehnologia CAD/CAM

tipuri coroane dentare smile implant

Coroana dentară din zirconiu

Coroanele dentare din zirconiu sunt soluții estetice și fizionomice foarte bune. În funcție de specificul fiecărui caz în parte, acestea pot fi realizate în două variante: coroană dentară din zirconiu integral sau coroană dentară din zirconiu cu acoperire ceramică. Din punct de vedere estetic, ceramica este mult mai apropiată de smalțul dentar decât zirconiul. Scopul utilizării zirconiului în restaurările dentare este acela de a înlocui suportul metalic pe care se depune ceramica în cazul coroanelor metalo-ceramice.

Coroana dentară din zirconiu integral

Coroana dentară realizată integral din zirconiu este o variantă de protezare indicată a se utiliza doar pe molari. Zirconiul în sine este un material opac, lipsit de translucență, având un aspect alb asemănător unei plăci de gresie. Neavând acea transparență naturală a dinților, coroanele dentare din zirconiu nu sunt utilizate de către medici decât pentru dinții care nu sunt vizibil, respectiv molarii.

Coroana dentară din zirconiu cu acoperire ceramică

Acest tip de coroană este ideală pentru estetica dentară, combinația dintre zirconiul de culoare albă și ceramica dentară care imită transluciditatea naturală a dinților fiind perfectă pentru restaurările dinților frontali. O coroană bine realizată și armonios integrată cu restul danturii este greu de diferențiat față de ceilalți dinți. Această coroană dentară reprezintă cea mai bună alegere pentru înlocuirea dinților vizibili, atât din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere al biocompatibilității și rezistenței în timp.

Cum se realizează o coroană dentară din zirconiu?

Coroanele dentare din zirconiu sau capele din zirconiu (suportul pe care se depune ceramica) se realizează computerizat prin tehnologia CAD/CAM. Tehnologia este extrem de simplă și rapidă. Pentru realizarea modelului 3D computerizat, în funcție de particularitățile fiecărui caz și a tipului aparaturii utilizate, există trei variante de scanare a zonei ce va fi reconstruită: scanare direct în gura pacientului, scanarea mulajului siliconic obținut prin amprentarea zonei sau scanarea unui model 1:1 obținut prin turnarea în gips a mulajului amprentat. După obținerea modelului 3D se realizează cu ajutorul unui soft dedicat macheta digitală a coroanei sau a capei. Această machetă digitală este transmisă către aparatul de frezat care va șlefui mecanic cu ajutorul unor freze extradure, dintr-un singur bloc de zirconiu, viitoarea lucrare protetică. Tehnologia este aceeași fie că se produce o singură coroană dentară, fie că produsul final va fi o punte dentară din zirconiu.

coroana dentara smile implant

Avantajele coroanelor dentare din zirconiu

Dezavantajele coroanelor din zirconiu

Coroana dentară din ceramică integrală

Coroanele dentare din ceramică integrală (porțelan) sunt cele mai estetice tipuri de coroane dentare, transluciditatea ceramicii dentare fiind similară celei naturale a dinților. Atât aspectul cât și rezistența coroanelor dentare din ceramică sunt foarte apropiate de dinții naturali și reprezintă cea mai bună alegere pentru restaurările coronare estetice, mai ales în zona dinților frontali. Dintele natural nu este uniform colorat, având în general trei zone de culoare: zona de colet aflată la baza dintelui unde acesta întâlnește gingia, zona de mijloc și zona incizală sau vârful dintelui. Coroanele dentare ceramice se realizează respectând aceste trei zone de culoare, fie că sunt realizate computerizat prin tehnologia CAD/CAM, fie că sunt realizate din ceramică presată, fie că sunt realizate manual de către tehnicianul dentar în laborator.

Avantajele coroanelor dentare ceramice

Când este indicată coroana ceramică?

Fiind coroanele dentare cele mai apropiate de dinții naturali din punct de vedere al factorului estetic, aceste coroane sunt indicate a se utiliza pentru protezarea dinților frontali, a dinților care devin vizibili atunci când zâmbim sau râdem. Realizate corect acestea vor fi greu de diferențiat în comparație cu restul dinților și vor reda pacientului bucuria de a zâmbi precum și încrederea în sine.

Coroana dentară metalo-ceramică

Coroanele dentare metalo-ceramice sunt coroane dentare realizate dintr-un suport (capă) metalică pe care apoi se depune ceramică pentru a le conferi un aspect fizionomic. Acest tip de coroane dentare au fost cele mai utilizate pentru refacerea factorului fizionomic până la apariția coroanelor dentare din ceramică integrală sau a celor din ceramică pe suport de zirconiu. Suportul metalic este de obicei realizat din aliaje comune și accesibile ca preț, cum este aliajul crom-nichel.

coroana dentara metalo ceramica smile implant

Cum se realizează o coroană dentară metalo-ceramică?

Tehnologia de fabricație a coroanei dentare metalo-ceramice constă în realizarea suportului metalic de către tehnicianul dentar prin machetarea acestuia pe modelul din gips obținut după preluarea mulajului dinților de către medic. După realizarea acestui suport urmează depunerea ceramicii în straturi succesive pe acesta, până la obținerea formei finale a coroanei, care apoi este prelucrată termic într-un cuptor dedicat.

Utilizarea acestui tip de restaurare coronară datează încă din anii ’50 și între timp tehnologia de fabricație a fost îmbunătățită constant. Dacă în urmă cu ceva vreme modul de realizare al coroanei necesita păstrarea unei zone de aproximativ un milimetru în zona coletului neacoperită de ceramică, noile tehnologii permit acoperirea integrală a coroanei cu ceramică. Dezavantajul acestei coroane este faptul că, având un suport metalic care nu este transparent, există posiblitatea ca pe dinții frontali, expuți într-o lumină mai puternică, să se observe o mică diferență între coroana metalo-ceramică și dinții naturali, inconvenient care la coroana integral metalică nu este întâlnit.

Avantajele coroanelor metalo-ceramice

Dezavantajele coroanelor metalo-ceramice

Coroana dentară metalică

Coroanele metalice sunt coroane dentare realizate integral dintr-un aliaj metalic biocompatibil. Fiind construite uzual din metale comune, aceste coroane dentare au prețul cel mai mic dintre toate formele de restaurare coronară de acest tip. Cel mai întâlnit tip de aliaj pentru realizarea coroanelor dentare metalice este nichel-crom. Este un aliaj extrem de rezistent, mult mai rezistent decât ceramica dar care poate avea efecte negative asupra pacienților care sunt alergici la nichel. Un alt factor care lasă de dorit este cel fizionomic, coroanele metalice neavând un aspect foarte estetic și nefiind indicate a se utiliza pe dinții frontali.

coroana dentara metalica smile implant

Cum se realizează o coroană dentară metalică?

Coroanele metalice sunt coroane dentare realizate integral dintr-un aliaj metalic biocompatibil. Fiind construite uzual din metale comune, aceste coroane dentare au prețul cel mai mic dintre toate formele de restaurare coronară de acest tip. Cel mai întâlnit tip de aliaj pentru realizarea coroanelor dentare metalice este nichel-crom. Este un aliaj extrem de rezistent, mult mai rezistent decât ceramica dar care poate avea efecte negative asupra pacienților care sunt alergici la nichel. Un alt factor care lasă de dorit este cel fizionomic, coroanele metalice neavând un aspect foarte estetic și nefiind indicate a se utiliza pe dinții frontali.

Când este indicată coroana dentară metalică?

Coroana dentară metalică este indicată pacienților care suferă de bruxism (cei care strâng din dinți noaptea și nu numai). Fiind foarte rezistentă și având un impact redus asupra dinților antagoniști (opuși), coroana dentară metalică este foarte potrivită pentru molari. Deasemenea, este indicată în situațiile de urgență în care este necesară acoperirea unuia sau mai multor dinți cu coroane dentare pentru a-i proteja și a le prelungi durata de viață, iar pacientul nu are disponibilitatea financiară pentru coroane ceramice în acel moment.

Avantajele coroanelor dentare metalice

Dezvantajele coroanelor dentare metalice

În orice cabinet stomatologic decizi să îți rezolvi problemele cu dinții, prețul unei coroane dentare reprezintă strict contravaloarea unei singure coroane dentare și procedurile necesare montării acesteia, fără a include alte tratamente care ar putea fi necesare premergător montării coroanei finale.

Aceste tratamente pot varia de la caz la caz, incluzând dar nelimitându-se la acestea și alte proceduri cum ar fi: extracții dentare, tratamente de canal sau refacerea bontului cu ajutorul unor pivoți din fibră de sticlă etc.

La Clinica Smile Implant prețul coroanei dentare include consultație de stomatologie generală, anestezie dacă este cazul, prelucrarea (șlefuirea) bontului, cimentarea coroanei precum și ședințele de tratament pentru efectuarea procedurilor. Restul tratamentelor care ar putea fi necesare se vor achita separata, pe baza planului de tratament conceput de medicul stomatolog.

Ai nelămuriri legate de coroanele dentare sau de procedura de tratament? Trimite-ne întrebările tale și îți vom răspunde în cel mai scurt timp