Aparate Dentare

Decizia de a purta un aparat dentar este întotdeauna una dificilă, mai ales pentru cei tineri, care consideră că afișarea cu un aparat ortodontic la va dăuna imaginii în societate. Nimic mai fals! Necesitatea îndreptării dinților și obținerii unui zâmbet de excepție a dus în ultima perioadă la o adevărată explozie de tehnologii și tipuri de aparate dentare. Clinica Smile Implant vă pune la dispoziție o gamă largă de aparate dentare, pentru toate gusturile, necesitățile și bugetele.

Bineînțeles că planul de tratament și alegerea tipului de aparat de care veți avea nevoie o va face tot medicul ortodont, dar după aceea vă puteți alege din nenumăratele modele disponibile, de la clasicele aparate dentare metalice, la aparatele dentare fizionomice din safir sau ceramică și până la aparatele dentare linguale sau „incognito”, aparate care se montează pe partea interioară a dinților și nu sunt vizibile celorlalți. Indiferent de problemele dentare cu care te confrunți, la noi vei găsi oricând p soluție de calitate și cu efecte vizibile.

De ce este nevoie de îndreptarea dinților?

Ai putea să crezi că este doar o problemă estetică și că nu trebuie să-i dai prea mare importanță. Dar, pe lângă faptul că poți fi complexat din cauza danturii, îți poate afecta modul în care mesteci mâncarea și în care vorbești. Spațiile dintre dinți și locurile în care aceștia se suprapun fac dificilă spălarea și astfel creste riscul de a face carii în zonele respective. Aceste probleme pot provoca în timp apariția parodontozei.

aparat dentar smile implant

Un tratament ortodontic aplicat din timp corectează posibile distrucții ale osului ce susține dinții aflați într-o poziție greșită, eventualele dificultăți în masticație sau durerile în articulații ale feței sau gâtului făcând tratamentul să fie mai ușor de efectuat și mai puțin costisitor decât atunci când tratamentul este efectuat tardiv, iar problemele ortodontice sunt mult mai grave. La sfârșitul tratamentului nu numai ca vei avea dinții aliniati într-o poziție ideală din punct de vedere estetic dar și alte aspecte vor fi îmbunătățite cum ar fi masticația și digestia iar toata dantura ta are șanse sporite de a se menține mai mult în decursul vieții.

În zilele noastre tratamentul ortodontic a avansat foarte mult, de altfel ca toate ramurile stomatologiei, iar aparatele dentare sunt din ce în ce mai eficace și mult mai fizionomice. Aparatele dentare sunt de elecție și au rezultatele cele mai bune la copii ce au vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani dar pot fi purtate acum la orice vârstă. Tot mai multi adulți optează pentru un aparat dentar pentru a-și alinia dinții.

Când ar fi cel mai indicat să-ți duci copilul la un control ortodontic?

Cel mai bine ar fi să îl duci pe cel mic la medic când are încă dinții de lapte, în jurul vârstei de 6 ani. Principalele semne că ar exista o problemă de dezvoltare sunt căderea dinților de lapte la o vârstă prea mică sau întârzierea erupției. Alte semne care ar trebui să-ți dea de gândit sunt dificultățile în masticație, respirația doar pe gură, sugerea prelungită a degetelor, poziția neobișnuită a dinților, contactul anormal al acestora sau lipsa lui, disproporția dintre maxilar, dinți și restul feței.

Chiar și în lipsa acestor semne ar trebui să duci copilul la o consultație stomatologică. Cel mai probabil va fi doar pentru a te asigura că este bine, dar în unele cazuri pot fi depistate probleme care nu sunt vizibile. Acestea s-ar putea agrava mai târziu și vor fi mai greu de tratat. Este de reținut și faptul că o problemă gravă apărută la un dinte de lapte poate afecta formarea și erupția dintelui permanent, astfel încât chiar dacă dintele va cădea nu înseamnă ca problema se va termina.

Aparatele dentare pentru copii nu mai sunt demult acele aparate sobre, grele, reci și dureroase cu care eram obișnuiți cu mulți ani în urmă. Ortodonția a evoluat foarte mult, iar noile aparate pentru copii sunt mult mai ușor de montat și de purtat, iar disconfortul după montare dispare în câteva zile, iar cel mic se obișnuiește rapid cu noul aparat. Deasemenea, cei mici au posibilitatea de a-și alege culoarea și modelul aparatului, făcțnd-ul și mai atractiv și mai ușor de acceptat de copii.

Care este tratamentul ortodontic potrivit?

Medicul ortodont va hotărî ce tratament va aplica și când trebuie început acesta. În cazul copiilor, la care oasele maxilare sunt într-o continuă creștere și dezvoltare, tratamentul cu aparat dentar nu este indicat mai devreme de vârsta de 7 ani. În funcție de fiecare situație în parte, este posibilă necesitatea extracției anumitor dinți înaintea montarii unui aparat dentar. Acesta poate fi fix sau mobil în cazul copiilor.

Aparatul dentar fix nu poate fi îndepărtat de către purtător și necesită o îngrijire sporită pentru a asigura igienizarea corectă pe perioada purtării acestuia. Pentru rezultate corecte, vizibile și de durată este bine să se respecte indicațiile medicului și să nu se întrerupă tratamentul. De obicei, orice aparat dentar, fie el fix sau mobil, trebuie purtat între 6 si 24 de luni, dar numai medicul ortodont hotărăște durata acestuia, pentru fiecare caz în parte.

La sfârșitul tratamentului ortodontic este necesară purtarea unui aparat pentru menținerea dinților în poziția corectă nou obținută – aparatul de contenție (cunoscut și sub denumirea de retainer sau, mai simplu, contenție). Contenția poate consta într-un aparat fix sau unul mobil, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Acesta poate fi o simplă gutieră mobilă, un aparat mobil sau unul fix. Rolul aparatului de contenție este acela de a stabiliza și consolida poziția dinților. Durata purtării contenției diferă în funcție de durata tratamentului ortodontic – minim jumătate din perioada de purtare a aparatului fix și se reduce în timp gradual astfel că dacă la început o vei purta în fiecare noapte, în timp vei ajunge la 1-2 nopți pe săptămână până la finalizarea completă a tratamentului.

Tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare și mai multe tehnici de tratament, dar în general mai toate respectă aceleași linii: aparate fixe și aparate mobile. Aparatele mobile sunt aparate dentare destinate în general celor mici, fiind ineficiente la adulți. Aparatele dentare fixe sunt aparate recomandate tuturor vârstelor, în funcție de necesitățile fiecărui tratament în parte. Acestea pot fi montate pe partea vizibilă a danturii sau pe partea linguală, pe spatele dinților. Avantajul principal al aparatelor care se montează pe partea linguală este acela că nu sunt deloc vizibile și sunt destinate acelor pacienți care își doresc discreție în această privință. Aparatele dentare fixe sunt realizate din diverse materiale, mai mult sau mai puțin estetice, brackets-ii putând fi metalici, ceramici sau din safir, firul metalic poate rămâne în culoarea sa naturală sau poate fi adaptat culorii brackets-ilor, iar elasticele pot fi transparente sau viu colorate.

Aparat Dentar Mobil

aparat dentar mobil copii smile implant

Aparat Dentar Metalic

aparat dentar metalic smile implant

Aparat Dentar Ceramic

aparat dentar ceramic smile implant

Aparat Dentar Safir

aparat dentar safir smile implant

Știm că decizia de a alege un aparat dentar nu este una ușoară din cauza faptului că fiecare clinică are propriile pachete și protocoale de tratament, iar prețurile în aceste cazuri diferă foarte mult de la un cabinet la altul. Pentru că vrem să înțelegi exact ce primești odată cu pachetele de tratament ortodontic de la Smile Implant, te rugăm să ne trimiți întrebările tale și vei primi răspunsurile dorite în cel mai scurt timp. Acest lucru este total GRATUIT și nu creează nici un fel de obligație din partea ta. Deasemenea, vom folosi datele tale doar pentru a-ți răspunde la întrebări și nu îți vom mai trimite pe viitor nici un mesaj nedorit

Ai nelămuriri legate de tratamentele ortodontice? Nu știi ce tip de aparat ți se potrivește? Trimite-ne întrebările tale și îți vom răspunde în cel mai scurt timp