Tehnologia ™A-PRF

Ce este A-PRF? Advanced Platelet Rich Fibrin

Tehnica A-PRF este utilizată pentru obținerea unei membrane naturale cu o concentrație mare de trombocite și factori de creștere care ajută la grăbirea vindecării în cazul implanturilor dentare sau a operațiilor de sinus lift. Ideea care a stat la baza dezvoltării tehnicii APRF este faptul că trombocitele joacă un rol foarte important în regenerarea tisulară, iar factorii de creștere și citokinele (proteine care ajută la comunicarea intracelulară) sunt esențiale pentru o vindecare rapidă și sănătoasă.

tehnica aprf smile implant

Fibrina bogată în trombocite se obține în mod natural prin prelevarea de sânge de la pacient și prelucrarea acestuia prin centrifugare. Această tehnică de bioregenerare nu utilizează preparea termică, cum fac alte tehnici similare și care nu este benefică produsului final. Tehnologia este 100% naturală și nu necesită nici un fel de adjuvanți sau compuși adăugați. Principalul avantaj este faptul că, odată introdusă membrana respectivă în organism, aceasta va elibera treptat factorii de creștere și regenerare tisulara timp de minim 7 zile, grăbind semnificativ perioada de refacere a țesuturilor după o intervenție chirurgicală.

Tehnica A-PRF este o tehnologie inovatoare dezvoltată în anul 2000 de către medicul francez Joseph Choukroun în colaborare cu două laboratoare de cercetare din Germania și SUA. Fiind specializat în tratamentul durerilor și a rănilor fără utilizarea substanțelor sintetice, acesta s-a concentrat pe obținerea unor produse de vindecare rapidă direct din sângele pacienților. Așa a rezultat tehnica PRF care s-a dezvoltat ulterior în A-PRF și I-PRF, cea din urmă fiind varianta lichidă a concentratului de trombocite și factori de creștere din care este formată membrana. După introducerea acestei tehnologii și în România, utilizarea ei a luat amploare, fiind în acest moment utilizată pe scară largă, nu numai pentru grăbirea vindecării dar și pentru asigurarea succesului intervenției.

Cum se obține membrana A-PRF?

  1. Se prelevează sânge de la pacient utilizând un kit steril de recoltare – se colectează o eprubetă de aprox. 10ml de sânge
  2. Eprubeta cu sângele recoltat se introduce într-o centrifugă dedicată unde este procesată timp de cca 15 minute după un protocol dinainte stabilit (grad de înclinare al eprubetei, viteza de rotație etc). După cele 15 minute se obține o membrană bogată în trombocite și factori de creștere
  3. Produsul astfel obținut este transferat din eprubetă într-o cutie specială din titan pentru a separa membrana de restul lichidului rămas și pentru a o păstra în siguranță până la utilizare
  4. Membrana A-PRF se introduce apoi în zona în care este necesar tratamentul, iar gingia este suturată peste aceasta

La ce se utilizează membrana A-PRF?

Fiind un material autolog (natural, prelevat direct de la pacient) mebrana APRF se utilizează în multe intervenții chirurgicale, având ca scop grăbirea vindecării, evitarea completă sau reducerea inflamației și asigurarea unei bioregenerări armonioase.

Cele mai întâlnite cazuri în care se folosește tehnologia A-PRF, dar fără a se limita la acestea, sunt: SINUS LIFT, IMPLANT DENTAR, ADIȚIE OASOASĂ, EXTRACȚII COMPLEXE.

Avantajele utilizării tehnologiei ™A-PRF