Sinus Lift
Operația de sinus lift este o procedură chirurgicală dentară de augmentare osoasă (mărire a ofertei osoase în zona posterioară a maxilarului), în dreptul premolarilor și molarilor superiori.
Prin sinus lifting osul maxilar este reconstruit cu scopul de a permite inserarea unor implanturi dentare. Dacă în zona respectivă dinții lipsesc de foarte mult timp, osul a fost resorbit, iar operația este absolut necesară dacă se dorește reconstrucția zonei și inserarea implanturilor pe care apoi să se realizeze protezarea.
Sinus lift este absolut necesar atunci când se dorește inserarea unuia sau mai multor implanturi, iar în zona respectivă nu este suficient os pentru ca acestea să fie înșurubate suficient pentru a asigura fixarea armonioasă
Ce este sinusul maxilar?
Sinusul maxilar este o cavitate în grosimea osului maxilar care comunică cu cavitatea nazală și cu celelalte sinusuri din cap (frontal, etmoidal, sfenoidal). Acesta este înconjurat de o membrană foarte subțire denumită membrană sinusală sau Schneider, asemănătoare cu membrana unui ou de găină care învelește albușul și gălbenușul.
În cazul unor extracții îndepărtate în zona molarilor sau premolarilor maxilari osul din această zonă se resoarbe atât consecutiv pierderii dinților cât și din cauza pneumatizării continue sinusului maxilar. Cu cât perioada în care dinții au lipsit din zona respectivă este mai mare, cu atât lipsa de os va fi și ea mai mare, existând chiar cazuri în care oferta osoasă se reduce la lamelă de os, de grosimea unei coji de ou.
De ce este necesară operația de sinus lift?
Operația de sinus lift sau sinus lifting este obligatorie în cazul în care se dorește refacerea zonei edentate prin implanturi dentare. Deoarece principalul factor în evoluția pozitivă a unui tratament cu implanturi dentare este reprezentat de fixarea solidă a acestuia în os la momentul implantării, este necesar ca oferta osoasă din zona în care se vor insera implanturile să fie una propice.
Dacă osul este resorbit în zona respectivă și nu este suficient de gros pentru a putea susține implanturile, tratamentul cu implanturi este exclus. Acesta este motivul pentru care o operație de sinus lift este absolut necesară în anumite situații.
Tipuri de Sinus Lift
Există două tipuri de operații de sinus lift și anume sinus lift intern și sinus lift extern, acestea diferențiindu-se între ele prin zona prin care se intervine chirurgical asupra sinusului. Deasmenea, decizia asupra tipului de intervenție aparține medicului și este legată tot de oferta osoasă. În cazul în care există un minim de 6 mm de os restant și se dorește o creștere de doar 2-3 mm a ofertei osoase pentru a asigura stabilitatea implanturilor atunci se va efectua o operație de sinus lift intern. În situația în care volumul de os este prea mic și necesită reconstrucția unei zone mai mari pentru asigurarea implanturilor, atunci se va efectua operația de sinus lift extern.
Sinus lift intern
Este o procedură mai puțin invazivă în comparație cu operația de sinus lift extern, manopera realizându-se prin locul destinat inserării implantului. Avantajul constă tocmai în faptul că este mai puțin invazivă însă are anumite limite, iar medicul nu are un control vizual al membranei sinusale. Are indicații limitate și este potrivită pentru anumite cazuri. Medicul specialist este cel mai în măsură să te informeze în acest sens.
Sinus lift extern
Este o procedură chirurgicală care se aplică în situația în care volumul de os din zona maxilară posterioară este foarte redus. Operația se realizează sub anestezie locală, iar medicul chirurg incizează gingia în zona laterală superioară unde va decupa o mică fereastră osoasă în zona sinusului. După realizarea ferestrei respective, medicul va utiliza instrumente specifice pentru ridica membrana sinusului de pe interiorul osului maxilar. Între osul restant și membrana sinusului se adaugă materialul de adiție (os autolog prelevat de la pacient, os artificial sau os de origine animală preparat corespunzător, iar materialul va fi apoi protejat prin aplicarea unei membrane de colagen.
Cantitatea de os augmentată necesară fiecărui pacient diferă și se aproximează după ce acesta face investigațiile de computer tomograf și radiografii care oferă medicului chirurg toate informațiile necesare operației (anatomia locului, topografia osului maxilar, înalțimea, lățimea, lungimea osului restant, densitatea lui, vasele de sânge din apropiere). Pe baza acestor analize medicul simulează digital operația anterior intervenției propriu-zise, iar în momentul operației acesta știe deja unde va face fereastra osoasă și dacă poate insera în același timp implanturile sau va trebui să mai aștepte pentru vindecarea zonei. La sfârșitul intervenției gingia este suturată iar firele de sutură se vor elimina după 7-10 zile.
Cât costă operația de sinus lift?
Prețul operației de sinus lift include manopera aferentă și APRF.
APRF este o tehnică relativ nouă prin care se obține plasmă îmbogățită direct din sângele pacientului și a cărei utilizare maximizează reușita operației și reduce semnificativ timpul de vindecare
Întrucât există două tipuri de sinus lift, care presupun intervenții chirurgicale distincte, prețul operației de sinus lift este diferit pentru fiecare procedură în parte
Deasemenea, la operațiile de sinus lift este necesară adiția osoasă, care poate fi cu os prelevat de la pacient sau cu os bovin steril. Acestea reprezintă costuri suplimentare care se calculează în funcție de specificul fiecărui caz în parte și care îți vor fi comunicate de către medicul specialist în cadrul consultației