Proteza Dentară
Ce este o proteză dentară ?
Proteza dentară este un dispozitiv medical care înlocuiește lipsa completă sau parțială a dinților și reface atât aspectul cât și funcția masticatorie. Este o metodă foarte bună de obținere a unei danturi complet noi și care poate fi și rapidă în anumite cazuri. Există mai multe tipuri de proteze dentare care se diferențiază între ele atât prin sistemul de fixare cât și prin materialele din care sunt realizate.
Protezele dentare pot fi atât proteze dentare totale, care înlocuiesc toți dinții de pe arcadă (sus sau jos) cât și proteze parțiale, care înlocuiesc doar câțiva dinți de pe arcada dentară. Rolul protezelor parțiale este acela de a înlocui dinții lipsă în special în zonele terminale (molari), unde o punte dentară nu ar fi potrivită deoarece nu ar mai exista dinți stâlpi de susținere.

Tipuri de proteze dentare
Proteza dentară totală acrilică
Este cel mai răspândit tip de proteză dentară, fiind realizată din materiale ieftine și având un preț accesibil. Diverse metode de înlocuire a dinților au fost utilizate din cele mai vechi timpuri, utilizând materiale cum ar fi oase și dinți de la animale, fildeș, lemn, metale comune, metale nobile și ceramică. Introducerea acrilatului dentar în secolul XX, un material mult mai ieftin în comparație cu aurul și ceramica, le-a dat tuturor posibilitatea de a-și înlocui complet dantura la un preț accesibil. De aici și faptul că proteza dentară acrilică este cel mai cunoscut tip de proteză dentară, regăsită de multe ori și sub denumirea de „placă dentară”
În cazul protezei dentare acrilice atât dinții cât și baza care imită gingia sunt realizate din acrilat, iar fixarea acesteia în gura pacientului se face prin succiune, prin adaptarea protezei pentru a se potrivi perfect peste gingiile pacientului. Există posiblitatea ca proteza să fie realizată și cu dinți din ceramică, baza rămânând din rășină acrilică. Dar în acest caz există câteva inconveniente și anume: prețul protezei dentare crește semnificativ, iar înlocuirea unui dinte în caz de nevoie este imposibilă deoarece dinții ceramici sunt fixați mecanic în baza protezei, în timp ce dinții din acrilat sunt fixați chimic și pot fi ușor înlocuiți.
Acrilatul dentar este o rășină sintetică, un material plastic în limbaj comun, care are în stomatologie mai multe întrebuințări: pentru realizarea bazei protezelor dentare, pentru realizarea dinților, pentru realizarea coroanelor provizorii, a lingurilor individuale de amprentă s.a. Deși este folosit în atât de multe scopuri, acrilatul nu este recomandat a fi utilizat decât ca lucrare provizorie, nefiind destinat utilizării pe termen lung. Motivele sunt atât estetice, igienice cât și medicale. Acrilatul este poros și retentiv, fiind ușor impregnat cu resturi microscopice de alimente care facilitează dezvoltarea bacteriilor. În timp acesta își schimbă culoarea și mirosul devenind o problemă atât estetică cât și medicală deoarece afectează gingia pe care se sprijină proteza. Concluzia este că proteza dentară acrilică reprezintă o soluție ieftină și rapidă dar nu este recomandată pentru o perioadă lungă de timp.
Proteza dentară parțială acrilică
Este un tip de proteză dentară având proprietăți identice cu cea totală și fiind realizată din aceleași materiale. Diferența este că această proteza nu înlocuiește toată arcada dentară, ci doar o parte. Este indicată acolo unde mai există câțiva dinți sănătoși care merită a fi păstrați. În general, proteza dentară parțială este utilizată pentru refacerea molarilor. Modul de fixare este diferit, ancorarea făcându-se pe dinții vecini cu ajutorul unor croșete (arcuri metalice). La fel ca și proteza totală, aceasta necesită să fie îndepărtată după fiecare masă și de preferat și noaptea pentru a fi igienizată corespunzător.
Proteza dentară totală acrilică armată
Este identică cu proteza dentară totală acrilică cu deosebirea că această proteză este întărită prin diverse metode (bară metalică, fir metalic, plasă de armare etc) care au ca scop evitarea împrăștierii protezei în multe bucăți în cazul spargerii acesteia, precum și o microstabilizare a protezei pe câmpul protetic. Ideea de armare a protezelor dentare este una foarte benefică deoarece întăritura protejează lucrarea de fracturi severe și face ca reparația acesteia în cazul unei ruperi să se facă mult mai ușor. Mulți pacienți nu doresc acest tip de proteză dentară deoarece factorul psihologic acceptă mai ușor o lucrare care estetic este similară cu dinții naturali, dar respinge ideea de a purta metal în gură. Un alt aspect pentru care acest tip de proteză dentară armată nu este foarte căutat este faptul că prețul unei proteze armate este mai ridicat față de o proteză simplă, deși această diferență este de doar 10%.
Proteza dentară scheletată (sisteme speciale)
Proteza dentară scheletată este o variantă a protezei acrilice armate, fiind tot un mix de metal și acrilat. Diferența o face faptul că, în cazul protezei armate, armătura este una destul de redusă (o bară subțire, un fir metalic sau o plasă), pe când la proteza scheletată întâi este realizat un schelet metalic robust care abia apoi este îmbrăcat în acrilat pentru a fi camuflat și a primi un aspect fizionomic.
Acest tip de proteză poate fi atât totală cât și parțială, principiul de funcționare fiind același cu cel al protezei dentare acrilice. O altă diferență față de proteza acrilică este faptul că fixarea acestei proteze se face atât prin croșete metalice agățate de dinții vecini cât și prin anumite sisteme speciale. În cazul fixării cu croșete acestea sunt turnate odata cu scheletul suport, făcând corp comun cu acesta și fiind astfel mult mai rezistente. Dinții vecini care servesc pe post de stâlpi de susținere ai protezei sunt prelucrați pentru a li se atașa sistemele de fixare care pot fi: prin capse, culise, telescoape sau magneți. Și acest tip de proteză dentară poate și trebuie să fie îndepărtat lejer de către pacient pentru igienizare corespunzătoare.
Proteza dentară pe implant
Proteza dentară pe implant este un tip de proteză care poate fi mobilă sau fixă. Varianta de proteză pe implant mobilă este identică ce proteza scheletată, fixarea acesteia făcându-se prin capse, bile sau magneți, utilizând implanturi drept stâlpi de susținere a protezei. Avantajul acestui tip de proteză este acela că poate fi îndepărtată de către purtător ori de câte ori este nevoie pentru igienizare.
Proteza dentară fixă pe implant este o proteză care se fixează cu ajutorul unor șuruburi înfiletate în implanturi și care nu poate fi îndepărtată decât de către medicul stomatolog. Numărul implanturilor diferă de la caz la caz, dar în general două implanturi la mandibulă și patru implanturi dentare la maxilar sunt suficiente pentru o lucrare stabilă și durabilă.
Fast & Fixed – Implanturi și Proteză în doar 24 de ore
Sistemul ™Fast&Fixed de la Bredent este o variantă modernă de protezare extrem de rezistentă, durabilă și sigură, care asigură atât inserarea implanturilor cât și montarea unei proteze provizorii în decurs de 24 de ore de la implantare. Practic, deși implanturile abia au fost inserate, pacientul va pleca din clinică cu o dantură nouă, completă care îi va permite atât să mănânce cât și să vorbească corect. La proteza clasică pe implanturi este necesară o perioadă de așteptare de 3-6 luni pentru fixarea și osteointegrarea implanturilor și abia după această perioadă poate fi montată proteza dentară finală. Inserarea unui număr de 4 implanturi pentru mandibulă și 6 pentru maxilar va conferi noii lucrări protetice o fixare foarte bună și va împiedica resorbția la nivelul oaselor mandibulare sau maxilare, după caz. Citește mai multe despre Fast & Fixed AICI…
Cât costă o proteză dentară ?
Prețul unei proteze dentare diferă foarte mult de la caz la caz în funcție de materialele din care este realizată aceasta și modelul constructiv. Cea mai ieftină proteză dentară este clar proteza din acrilat, pe când cel mai scump sistem de protezare imediată este Fast&Fixed, dar diferențele dintre cele două sunt enorme, protezarea prin Fast&Fixed fiind mult mai rapidă, mai estetică și mai durabilă în timp. Mai jos regăsești principalele tipuri de proteze dentare precum și prețurile acestora. Tarifele includ protezele în sine precum și ședințele necesare pregătirii și montării acestora, fără a include alte tratamente premergătoare necesare cum ar fi: extracții dentare, adiții osoase, tratamente de canal etc
Proteză dentară acrilică
Proteză dentară scheletată
Proteză pe implant
Fast & Fixed
Programează-te pentru un consult la medicul stomatolog de specialitate. În cadrul consultației vei primi toate informațiile dorite și ți se va comunica costul total exact al tratamentului