Implant dentar sau punte dentara ?

Implant-Dentar-Sau-PunteImplant dentar sau punte? Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care ne-o adreseaza pacientii care ne trec pragul clincii dentare si care isi doresc sa completeze unul sau mai multi dinti lipsa.
Puntea dentara reprezinta o varianta mai ieftina si mai rapida de protezare si este un tratament cunoscut de cand exista stomatologia. Implantul dentar, desi utilizat cu succes de peste 40 ani in intreaga lume, este o varianta de protezare care s-a integrat de curand in piata stomatologiei din Romania.
Factorul cel mai important in aceasta alegere o reprezinta un aspect pe care majoritatea pacientilor nu il cunosc si anume: modificarile ce apar la nivelul osului in lipsa unor radacini viabile ale dintilor. Protezarea cu punte dentara va acoperi golul lasat de dintii lipsa doar la exterior, lasand in interiorul osului, sub gingie, un spatiu din care osul va disparea in timp si va duce la modificari greu recuperabile. In schimb, implantul dentar actioneaza ca o radacina artificiala a dintelui si confera rezistenta si stabilitatea intregii zone osoase in care este implantat, iar disparitia osului in zona respectiva va fi foarte mica spre deloc.
Este foarte importanta cunoasterea avantajelor si dezavantajelor precum si a implicatiilor fiecarui tip de tratament inainte de a lua o decizie. Hotararea trebuie luata de catre pacient in colaborare cu medicul stomatolog care il trateaza tinand cont de cateva aspecte:

Implantul Dentar

  • In cazul implantului dentar nu se slefuiesc dintii ce limiteaza spatiul edentat din gura si nici nu se mai fac extirpari („scoaterea nervului”), acestia ramanand intacti.
  • La finalul tratamentului prin implant dentar dintii vor fi separati, exact ca si dintii naturali, iar igienizarea acestora va fi mult mai facila.
  • Implantul dentar este de fapt un „surub” metalic care inlocuieste radacina dintelui pierdut, iar dupa interventia chirurgicala este nevoie de o perioada de 4-6 luni pentru osteointegrarea acestuia.
  • Pe durata osteointegrarii (4-6 luni) pacientul poate purta o lucrare provizorie care sa mascheze zona edentata, mai ales daca aceasta este vizibila.
  • Dupa vindecare se poate trece la etapa protetica in care se va construi dintele propriu-zis. In implant se va insuruba o piesa intermediara numita bont protetic (similar cu pivotul dentar), iar pe acest bont se va cimenta coroana dentara.

Puntea Dentară

  • Puntea dentara necesita sprijin pe dintii vecini edentatiei pe care se si cimenteaza, iar montarea acesteia implica slefuirea lor, chiar daca sunt perfect sanatosi.
  • In cazul unei punti dentare, dintii ce o alcatuiesc sunt lipiti, iar igienizarea este mult mai dificila.
  • Tratamentul cu punte dentara necesita un timp mai scurt, lucrarea fiind gata si functionala in 2-3 saptamani de la inceperea tratamentului daca nu exista si alte probleme dentare.
  • Principalele dezavantaje constau in afectarea dintilor stalpi prin devitalizare si slefuire, precum si igiena ceva mai deficitara decat in cazul implantului.
  • In functie de situatia dintilor precum si de situatia generala a pacientului, cateodata puntea dentara este indicata: atunci cand dintii stalpi sunt deja acoperiti de coroane, au carii profunde, sunt deja tratati pe canal sau pacientul are anumite boli care contraindica implantul.

Cu toate ca initial costul si durata finalizarii tratamentului par mai ridicate, un implant dentar depaseste cu mult puntea dentara ca aspect, estetica, igiena si ca durata de viata, iar in 90% din cazuri este indicata alegerea acestuia in detrimentul unei punti dentare.

Costurile imediate ale tratamentului cu punte dentara pot fi mai mici decat cele pentru implant dentar, dar pe termen lung acestea vor creste deoarece durata de viata a unei punti este mai mica si pot aparea situatii care necesita interventii suplimentare pe dintii stalpi

Din nefericire, exista si o a treia varianta la protezare si anume aceea de a nu face nimic pentru rezolvarea problemei. Este un caz destul de des intalnit la pacienti carora le este frica de interventii chirurgicale sau nu li se pare o prioritate investitia in remedierea probemelor dentare.

Daca dupa efectuarea unei extractii a unui dinte irecuperabil trec 4-6 luni, iar spatiul nu va fi completat cu un implant, vor avea loc mai multe schimbari asupra osului, a gingiei, a dintilor vecini precum si a articulatiei temporo-mandibulare. Deoarece nu mai exista nici un sprijin (implant sau radacina naturala), osul se va retrage, dintii vecini edentatiei se vor inclina, isi vor modifica pozitia, vor urca sau cobora, vor fi suprasolicitati, iar articulatia temporo-mandibulara va fi si ea la randul ei suprasolicitata.

Chiar daca initial este o varianta ce nu implica costuri imediate, pe termen lung aceasta decizie de a nu face nimic va complica situatia foarte mult facand zona respectiva mult mai greu de protezat corect, cu sacrificii mai mare ale dintilor vecini, cu costuri mai mari si o perioada de vindecare mai indelungata.

Exceptand cazurile in care unul din cele doua tipuri de tratament (implant sau punte) este strict contraindicat, decizia finala ii va apartine pacientului. Recomandarea este ca aceasta decizie sa fie luata in cunostiinta de cauza, analizand toate informatiile necesare si in urma unei consultatii cu medicul stomatolog curant. Este foarte important ca decizia sa nu fie influentata de pret sau de o promotie trecatoare, tratamentul stomatologic fiind un tratament medical si care trebuie adaptat in functie de situatia de sanatate a fiecaui pacient.

La Clinica Smile Implant oferim mai multe variante de implanturi dentare, implanturi cu care am acumulat experienta de-a lungul timpului si care s-au dovedit a fi extrem de fiabile si rezistente. Consideram ca accesul la servicii medicale de calitate este o necesitate, de aceea oferim atât implanturi dentare premium cât si implanturi dentare accesibile, fara a face rabat de la calitate. Din gama implanturilor premium, implanturile cele mai utilizate in clinica noastra sunt Implanturile Dentare ®Bredent ca solutie de implantare singulara si sistemul Fast&Fixed tot de la ®Bredent, ca solutie complexa de implantare. Principalul avantaj al sistemului Fast&Fixed este acela ca in decurs de 24 ore de la operatia de inserare a implanturilor dentare se realizeaza o lucrare provizorie completa, care ofera beneficii atât fizionomic cât si functional.

Un implant dentar accesibil pe care il utilizam cu succes in clinica pentru tratarea pacientilor edentati este implantul dentar MIS. Acesta are un pret scazut si o fiabilitate probata in timp in toata lumea si dovedita cu succes in clinica Smile Implant in ultimii 10 ani.

Clinica Smile Implant a fost infiintata in anul 2007 si inca de atunci s-a impus ca o clinica ce promoveaza excelenta in domeniul medicinei dentare. Avem 10 ani de experienta in tratamentele cu implanturi dentare si utilizam cele mai noi tehnologii in domeniu. in clinica noastra se lucreaza atât cu implanturi dentare premium cât si cu implanturi dentare accesibile, fara a face in nici un fel rabat de la calitatea lucrarii. Lucrarile efectuate integral la clinica Smile Implant beneficiaza de GARANTIE.