Coroana Dentară

Coroana dentară este cea mai utilizată formă de protezare dentară folosită pentru refacerea aspectului și funcționalității unui dinte. Coroana dentară este soluția cea mai bună pentru a restaura un dinte sever afectat de carii sau fracturat în urma unui accident, un dinte care a fost supus unui tratament de extirpare și obturație a canalelor sau pentru a proteza un implant dentar care înlocuiește rădăcina unui dinte extras.

Coroanele dentare pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, începând de la clasicele coroane metalice utilizate la scară largă în trecut și până la coroanele moderne din zirconiu frezate computerizat prin tehnologia CAD/CAM

tipuri de coroane dentare

 Coroana dentară din zirconiu 

Coroanele dentare din zirconiu sunt soluții estetice și fizionomice foarte bune. În funcție de specificul fiecărui caz în parte, acestea pot fi realizate în două variante: coroană dentară din zirconiu integral sau coroană dentară din zirconiu cu acoperire ceramică. Din punct de vedere estetic, ceramica este mult mai apropiată de smalțul dentar decât zirconiul. Scopul utilizării zirconiului în restaurările dentare este acela de a înlocui suportul metalic pe care se depune ceramica în cazul coroanelor metalo-ceramice.

Coroana dentară din zirconiu integral

Coroana dentară realizată integral din zirconiu este o variantă de protezare indicată a se utiliza doar pe molari. Zirconiul în sine este un material opac, lipsit de translucență, având un aspect alb asemănător unei plăci de gresie. Neavând acea transparență naturală a dinților, coroanele dentare din zirconiu nu sunt utilizate de către medici decât pentru dinții care nu sunt vizibil, respectiv molarii.

coroana-dentara-zirconiuCoroana dentară din zirconiu cu acoperire ceramică

Acest tip de coroană este ideală pentru estetica dentară, combinația dintre zirconiul de culoare albă și ceramica dentară care imită transluciditatea naturală a dinților fiind perfectă pentru restaurările dinților frontali. O coroană bine realizată și armonios integrată cu restul danturii este greu de diferențiat față de ceilalți dinți. Această coroană dentară reprezintă cea mai bună alegere pentru înlocuirea dinților vizibili, atât din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere al biocompatibilității și rezistenței în timp.

Cum se realizează o coroană dentară din zirconiu?

Coroanele dentare din zirconiu sau capele din zirconiu (suportul pe care se depune ceramica) se realizează computerizat prin tehnologia CAD/CAM. Tehnologia este extrem de simplă și rapidă. Pentru realizarea modelului 3D computerizat, în funcție de particularitățile fiecărui caz și a tipului aparaturii utilizate, există trei variante de scanare a zonei ce va fi reconstruită: scanare direct în gura pacientului, scanarea mulajului siliconic obținut prin amprentarea zonei sau scanarea unui model 1:1 obținut prin turnarea în gips a mulajului amprentat. După obținerea modelului 3D se realizează cu ajutorul unui soft dedicat macheta digitală a coroanei sau a capei. Această machetă digitală este transmisă către aparatul de frezat care va șlefui mecanic cu ajutorul unor freze extradure, dintr-un singur bloc de zirconiu, viitoarea lucrare protetică. Tehnologia este aceeași fie că se produce o singură coroană dentară, fie că produsul final va fi o punte dentară din zirconiu.

Avantajele coroanelor dentare din zirconiu

Este un material cu un grad ridicat de biocompatibilitate și nu provoacă reacții alergice

Este extrem de dur și rezistent, având o durată lungă de viață fără a-și modifica proprietățile

Nu transmite senzațiile de cald sau rece așa de ușor ca dinții naturali

Fiind prelucrate computerizat, coroanele obținute se integrează perfect cu restul danturii

Dezavantajele coroanelor dentare din zirconiu

Nu pot fi utlizate pe dinții frontali decât în combinație cu acoperire ceramică, altfel având un aspect prea alb, fără transparență, asemănător unei plăci de gresie

Costurile coroanelor din zirconiu sunt mai ridicate, uneori chiar duble față de o coroană metalo-ceramică

Este extrem de greu de prelucrat manual. Dacă apar modificări în câmpul protetic după realizarea computerizată a coroanei sau capei, retușurile sunt dificil de realizat

 Coroana dentară din ceramică integrală 

Coroanele dentare din ceramică integrală (porțelan) sunt cele mai estetice tipuri de coroane dentare, transluciditatea ceramicii dentare fiind similară celei naturale a dinților. Atât aspectul cât și rezistența coroanelor dentare din ceramică sunt foarte apropiate de dinții naturali și reprezintă cea mai bună alegere pentru restaurările coronare estetice, mai ales în zona dinților frontali. Dintele natural nu este uniform colorat, având în general trei zone de culoare: zona de colet aflată la baza dintelui unde acesta întâlnește gingia, zona de mijloc și zona incizală sau vârful dintelui. Coroanele dentare ceramice se realizează respectând aceste trei zone de culoare, fie că sunt realizate computerizat prin tehnologia CAD/CAM, fie că sunt realizate din ceramică presată, fie că sunt realizate manual de către tehnicianul dentar în laborator.

Avantajele coroanelor dentare integral ceramice

Refacerea funcționalității și aspectului estetic a unui dinte

Lipsa metalului îi conferă un grad înalt de biocompatibilitate și elimină riscul reacțiilor alergice

Fiind un material ceramic nu prezintă riscul „înnegririi” gingiei la baza dintelui

Când este indicată o coroană dentară din ceramică integrală?

Fiind coroanele dentare cele mai apropiate de dinții naturali din punct de vedere al factorului estetic, aceste coroane sunt indicate a se utiliza pentru protezarea dinților frontali, a dinților care devin vizibili atunci când zâmbim sau râdem. Realizate corect acestea vor fi greu de diferențiat în comparație cu restul dinților și vor reda pacientului bucuria de a zâmbi precum și încrederea în sine.

 Coroana dentară metalo-ceramică 

coroana dentara metalo ceramicaCoroanele dentare metalo-ceramice sunt coroane dentare realizate dintr-un suport (capă) metalică pe care apoi se depune ceramică pentru a le conferi un aspect fizionomic. Acest tip de coroane dentare au fost cele mai utilizate pentru refacerea factorului fizionomic până la apariția coroanelor dentare din ceramică integrală sau a celor din ceramică pe suport de zirconiu. Suportul metalic este de obicei realizat din aliaje comune și accesibile ca preț, cum este aliajul crom-nichel.

Cum se realizează o coroană dentară metalo-ceramică?

Tehnologia de fabricație a coroanei dentare metalo-ceramice constă în realizarea suportului metalic de către tehnicianul dentar prin machetarea acestuia pe modelul din gips obținut după preluarea mulajului dinților de către medic. După realizarea acestui suport urmează depunerea ceramicii în straturi succesive pe acesta, până la obținerea formei finale a coroanei, care apoi este prelucrată termic într-un cuptor dedicat.

Utilizarea acestui tip de restaurare coronară datează încă din anii ’50 și între timp tehnologia de fabricație a fost îmbunătățită constant. Dacă în urmă cu ceva vreme modul de realizare al coroanei necesita păstrarea unei zone de aproximativ un milimetru în zona coletului neacoperită de ceramică, noile tehnologii permit acoperirea integrală a coroanei cu ceramică. Dezavantajul acestei coroane este faptul că, având un suport metalic care nu este transparent, există posiblitatea ca pe dinții frontali, expuți într-o lumină mai puternică, să se observe o mică diferență între coroana metalo-ceramică și dinții naturali, inconvenient care la coroana integral metalică nu este întâlnit.

Avantajele coroanelor dentare metalo-ceramice

Rezistență sporită datorită suportului metalic

Reface atât funcționalitate cât și factorul estetic

Prețul coroanei dentare metalo-ceramice este la jumătate față de coroanele integral ceramice

Fiind utilizată la scară largă în ultimii 50 ani, s-a dovedit a fi extrem de rezistentă și fiabilă timp îndelungat

Dezavantajele coroanelor dentare metalice

Deși refac foarte bine aspectul dinților, suportul metalic nu este transparent pentru a imita perfect un dinte natural

Există posibilitatea ca după ani lungi de purtat, la baza coroanei gingia să capete un aspect înnegrit din cauza stratului de oxid protector pe care coroana îl dezvoltă la baza suportului metalic

Persoanele alergice la nichel nu pot purta asemenea coroane dentare

 Coroana dentară metalică 

coroana dentara metalicaCoroanele metalice sunt coroane dentare realizate integral dintr-un aliaj metalic biocompatibil. Fiind construite uzual din metale comune, aceste coroane dentare au prețul cel mai mic dintre toate formele de restaurare coronară de acest tip. Cel mai întâlnit tip de aliaj pentru realizarea coroanelor dentare metalice este nichel-crom. Este un aliaj extrem de rezistent, mult mai rezistent decât ceramica dar care poate avea efecte negative asupra pacienților care sunt alergici la nichel. Un alt factor care lasă de dorit este cel fizionomic, coroanele metalice neavând un aspect foarte estetic și nefiind indicate a se utiliza pe dinții frontali.

Cum se realizează o coroană dentară metalică?

După tratarea și șlefuirea dintelui afectat medicul stomatolog va lua mulajul bontului rămas și a dinților vecini și antagoniști cu un material special siliconic de amprentare și apoi va trimite acest mulaj proaspăt obținut către laboratorul de tehnică dentară. În laborator, tehnicianul va realiza un model dintr-un gips special pe care apoi va construi din ceară macheta viitoarei coroane dentare. După ce aceasta a fost finisată, tehnicianul dentar va turna coroană finală din aliajul metalic ales.

Când este indicată coroana dentară metalică?

Coroana dentară metalică este indicată pacienților care suferă de bruxism (cei care strâng din dinți noaptea și nu numai). Fiind foarte rezistentă și având un impact redus asupra dinților antagoniști (opuși), coroana dentară metalică este foarte potrivită pentru molari. Deasemenea, este indicată în situațiile de urgență în care este necesară acoperirea unuia sau mai multor dinți cu coroane dentare pentru a-i proteja și a le prelungi durata de viață, iar pacientul nu are disponibilitatea financiară pentru coroane ceramice în acel moment.

Avantajele coroanelor dentare metalice

Rezistență sporită la coroziune, uzură și fracturare

Fiind realizate dintr-un material foarte rezistent, coroana necesită o grosime mai mică comparativ cu cele ceramice, prin urmare și gradul de șlefuire a dintelui va fi mai redus

Prețul coroanei dentare metalice este mult mai accesibil față de cele ceramice sau din zirconiu

Dezavantajele coroanelor dentare metalice

Aspectul gri metalic nu oferă un factor estetic foarte dorit și nu este indicată utilizarea pe dinții frontali

Există posibilitatea ca după ani lungi de purtat, la baza coroanei gingia să capete un aspect înnegrit din cauza stratului de oxid protector pe care coroana îl dezvoltă la suprafață

Persoanele alergice la nichel nu pot purta asemenea coroane dentare

 Coroana dentară tip Weiser (semifizionomică) 

coroana dentara tip weiserCoroanele dentare Weiser sau tip Weiser sunt o formă de protezare dentară foarte rar folosită în zilele noastre, tehnologia fiind veche, iar materialele utilizate având un factor estetic care lasă de dorit. Denumirea de „tip Weiser” este dată de inventatorul acestui tip de restaurare dentară care în trecut era folosită în principal pentru punți dentare, iar suportul metalic era făcut din aur având o parte, cea vizibilă, acoperită cu ceramică. Acest tip de coroană dentară este format dintr-un suport metalic care este acoperit cu o componentă fizionomică doar pe partea vestibulară, pe partea care este vizibilă atunci când deschidem gura. Componenta fizionomică poate fi ceramică, compozit sau acrilat.

Acrilatul, în termeni comuni este un plastic, prin urmare aspectul estetic este unul foarte slab, fiind ușor identificat în momentul în care purtătorul unei astfel de lucrări râde sau zâmbește. Acrilatul dentar este utilizat la momentul de față doar pentru coroanele provizorii care se poartă o perioadă scurtă de timp de câteva zile sau în cel mai rău caz 2-3 săptămâni, până la realizarea unei lucrări finale ceramice. Pe lângă faptul că factorul estetic are de suferit la utilizarea acrilatului, structura acestuia este una extrem de retentivă și în timp se colorează de la alimente și băuturi, fără a putea fi recondiționat și readus la starea inițială. Deși au fost utilizate foarte multă vreme, noile tehnologii care au permis coroane cu suport de zirconiu sau integral ceramice au dus treptat la dispariția acestui tip de protezare dentară. Lucrările dentare tip Weiser implică o distrucție mult mai mare a țesutului dentar în pregătirea bonturilor pentru cimentare, iar medicii care țin pasul cu informațiile și noutățile în domeniu nu mai folosesc de mult această tehnologie.

 Coroana dentară provizorie 

coroana dentara provizorie acrilat.jpgCoroanele dentare provizorii sunt lucrări care se realizează de obicei direct în cabinetul stomatologic sau în unele cazuri în laboratorul de tehnică dentară și sunt destinate acoperirii și protejării unor bonturi preparate în scopul cimentării unei lucrări ceramice finale. Fiind coroane provizorii, în general sunt realizate din acrilat dentar, un material ieftin cu aspect asemănător dinților. Purtarea unei astfel de coroane dentare provizorii nu este indicată pe o perioadă prea lungă de timp, acrilatul fiind foarte retentiv cu alimentele, modificându-și astfel culoarea și uneori reținând chiar și mirosul alimentelor.

Coroanele dentare provizorii realizate din acrilat nu au rezistența unor coroane dentare finale din ceramică, iar funcția masticatorie poate fi susținută doar dacă alimentele consumate nu sunt foarte dure. Deasemenea, coroanele provizorii sunt cimentate cu un material care nu le fixează foarte bine pe bontul dentar, pentru a putea  fi îndepărtate ușor, iar orice șoc mecanic le va desprinde. Pe durata purtării acestora este contraindicat consumul de alimente tari (morcovi proaspeți, mere etc), a caramelelor, a gumei de mestecat sau a bomboanelor tari (dropsuri).

 Cât costă o coroană dentară ?

COROANĂ ZIRCONIU

lei 1500

COROANĂ CERAMICĂ INTEGRALĂ

lei 1500

COROANĂ METALO-CERAMICĂ

lei 750

COROANĂ INTEGRAL METALICĂ

lei 400

În orice cabinet stomatologic decizi să îți rezolvi problemele cu dinții, prețul unei coroane dentare reprezintă strict contravaloarea unei singure coroane dentare și procedurile necesare montării acesteia, fără a include alte tratamente care ar putea fi necesare premergător montării coroanei finale.

Aceste tratamente pot varia de la caz la caz, incluzând dar nelimitându-se la acestea și alte proceduri cum ar fi: extracții dentare, tratamente de canal sau refacerea bontului cu ajutorul unor pivoți din fibră de sticlă etc.

Prețul coroanei dentare include consultație de stomatologie generală, anestezie dacă este cazul, prelucrarea (șlefuirea) bontului, cimentarea coroanei precum și ședințele de tratament pentru efectuarea procedurilor. Restul tratamentelor care ar putea fi necesare se vor achita separata, pe baza planului de tratament conceput de medicul stomatolog.

Programează-te pentru un consult la medicul stomatolog. În cadrul consultației vei primi toate informațiile dorite și ți se va comunica costul total exact al tratamentului