Aparat Dentar Mobil

Ce este un aparat dentar mobil?

Aparat dentar mobil – este un dispozitiv utilizat cu prec─âdere la tratamentele ortodontice destinate copiilor ╚Öi ajut─â la corectarea din timp a pozi╚Ťiei din╚Ťilor pe arcad─â precum ╚Öi a dezvolt─ârii normale a maxilarelor.

Aparatul dentar mobil este foarte eficient la copii ╚Öi tineri ├«n perioadele de cre╚Ötere, deoarece poate influen╚Ťa pozitiv modul d edezvoltare al maxilarelor. ├Än cazul adul╚Ťilor, la care perioada de dezvoltare osoas─â s-a ├«ncheiat ╚Öi nu mai poate fi influen╚Ťat─â, rezolvarea problemelor grave de dezvoltare a maxilarelor se face doar pe cale chirurgical─â. Prin urmare, tratamentele cu aparate dentare mobile sunt indicate de la v├órste c├ót mai fragede (dar nu mai devreme de 6 ani), pentru a evita pe viitor interven╚Ťiile chirugicale ╚Öi tratamente de corec╚Ťie osoas─â costisitoare ╚Ťi de lung─â durat─â

aparat dentar mobil copii

De la ce vârstă se poate purta un aparat dentar mobil?

Acest gen de tratament ├«╚Öi g─âse╚Öte utilitatea ├«n general ├«ncep├ónd cu v├órsta de 7 ani ╚Öi termin├ónd cu v├órsta de 11 ani, perioad─â de cre╚Ötere ├«n care interven╚Ťiile sunt foarte eficiente pentru dezvoltarea armonioas─â ulterioar─â. Bine├«n╚Ťeles, intervalul nu este strict delimitat, necesitatea unui tratament ortodontic put├ónd ap─ârea ╚Öi la v├órste mult mai fragede, ├«n practic─â ├«nt├ólnindu-se cazuri unde interven╚Ťia specialistului s-a realizat chiar ╚Öi de la 4 ani. Cel mai bun lucru pe care ├«l po╚Ťi face pentru copilul t─âu este s─â ├«l duci periodic la stomatolog pentru a monitoriza corect evolu╚Ťia danturii sale

Aparatele dentare mobile sunt eficiente la adul╚Ťi?

Adul╚Ťii pot purta ╚Öi ei aparate dentare mobile, dar eficien╚Ťa acestora este mult diminuat─â la o v├órst─â la care procesul de cre╚Ötere s-a ├«ncheiat. ├Än func╚Ťie de planul de tratament stabilit de c─âtre medicul ortodont, purtarea unui aparat dentar mobil de c─âtre o persoan─â adult─â este recomandat─â doar ca tratament secundar ╚Öi ajut─âtor tratamentului cu aparat dentar fix. Medicul specialist decide dac─â situa╚Ťia o impune.

Aparatele dentare mobile sunt 100% personalizabile. Lasă-l pe cel mic să își aleagă culorile aparatului dentar!

Este dureroas─â purtarea unui aparat dentar mobil?

Purtarea aparatului dentar nu este un proces dureros ├«n sine, dar pacientul va avea o senza╚Ťie de disconfort pe care o va resim╚Ťi mai mult sau mai pu╚Ťin ├«n func╚Ťie de gradul de sensibilitate al acestuia. Exist─â persoane care nu au nici o senza╚Ťie ╚Öi persoane care nu suport─â aparatele ╚Öi nu le pot purta niciodata, dar aceste cazuri sunt extrem de rare. Deoarece aparatul dentar mobil poate fi activat ╚Öi de c─âtre pacient sau de c─âtre unul dintre parin╚Ťi ├«n cazul copiilor, apari╚Ťia unor dureri puternice ├«n urma activ─ârii acestuia poate fi semnul unei manipulari gre╚Öite ╚Öi se impune o vizit─â la medic pentru a verifica corectitudinea activ─ârii.

Cât timp durează tratamentul cu aparat dentar mobil?

Nu exist─â o regul─â general─â care sa indice perioada tratamentului ╚Öi, implicit, a purt─ârii unui aparat mobil. Cele mai multe cazuri necesit─â perioade de la 1 la 3 ani, dar totul depinde de foarte mul╚Ťi factori cum ar fi modul de cre╚Ötere ╚Öi dezvoltare a din╚Ťilor ╚Öi maxilarelor, v├órsta pacientului sau gravitatea cazului ╚Öi doar medicul ortodont poate spune cu exactitate c├ónd nu mai este necesar─â purtarea aparatului.
De╚Öi este un dispozitiv mobil care se poate scoate ╚Öi apoi iar aplica cu u╚Öurin╚Ť─â de c─âtre purtator, este indicat─â ├«nl─âturarea acestuia doar ├«n timpul meselor ╚Öi pe durata periajului dentar. ├Änl─âturarea aparatului pe perioade lungi pe parcursul zilei poate avea efecte negative asupra tratamentului merg├ónd pana la a-l face ineficient deoarece rezultatele ob╚Ťinute pe timpul purt─ârii aparatului sunt reversibile ╚Öi pot disparea dac─â acesta nu mai este purtat.

Când este indicat tratamentul cu un aparat dentar mobil?

Indicat este s─â te prezin╚Ťi cu cel mic la un control stomatologic c├ót mai devreme posibil, pentru c─â medicul este cel mai avizat s─â constate eventualele problemele de dezvoltare a danturii ╚Öi ├«╚Ťi va spune cu siguran╚Ť─â cum va evolua situa╚Ťia ╚Öi ce este de facut. Programeaz─â-te la o consulta╚Ťie de specialitate dac─â observi urmatoarele:

 din╚Ťii sunt str├ómbi, incorect alinia╚Ťi sau sunt asimetrici

 din╚Ťii prezint─â spa╚Ťii anormale ├«ntre vecini

 din╚Ťii sunt ├«nclina╚Ťi ├«n afara sau ├«n─âuntrul gurii, buzele nu se ├«nchid corect

 sunt constatate defecte de vorbire sau mu╚Öc─âtura nu este corect─â

aparat dentar mobil copii

Programeaz─â-te pentru un consult la medicul ortodont de specialitate. ├Än cadrul consulta╚Ťiei vei primi toate informa╚Ťiile dorite ╚Öi ╚Ťi se va comunica costul total exact al tratamentului