Aparat Dentar Metalic
Ce este un aparat dentar metalic ?
Aparat dentar metalic – este unul dintre aparatele dentare fixe utilizate în ortodonție cu scopul de a corecta poziția dinților și de a trata alte probleme de evoluție a danturii. Cele mai răspândite și utilizate aparate dentare fixe sunt cele metalice, ceramice sau cu brackets din safir. Toate cele 3 modele de aparate dentare fixe sunt similare din punct de vedere constructiv, având la bază un fir metalic, diferența făcând-o materialul din care sunt realizați brackets-ii (părțile care se lipesc pe dinți), acest material putând fi inox, ceramică sau safir. În cazuri foarte rar întâlnite, atunci când pacientul este alergic la nichel (o componentă a oțelului inoxidabil), brakets-ii pot fi placați cu aur sau realizați din titan (același material ca la implanturile dentare). Dar în aceste situații costul aparatului crește considerabil

Cum se montează un aparat dentar metalic?
Procedura de montare a unui aparat dentar metalic este similară cu aceea de montare a aparatelor dentare cu brackets ceramici sau din safir. După stabilirea planului de tratament de către medicul ortodont pe baza examinării pacientului și a unui dosar care conține radiografii dentare și fotografii profesionale ale danturii și feței pacientului, se procedeaza la montarea aparatului dentar. Primul pas este montarea brackets-ilor: aceștia se fixează pe dinți cu ajutorul unui adeziv dentar care este apoi întărit cu lampa de fotopolimerizare; în pasul următor este fixat firul metalic de brackets cu ajutorul elasticelor de prindere. Ulterior, în funcție de planul de tratament se vor monta și inele metalice pe molari.
Cum se întreține un aparat dentar metalic?
Purtarea unui aparat dentar fix necesită un grad de atenție sporită când vine vorba de igiena dentară. Zonele din jurul brackets-ilor devin foarte retentive și păstrează ușor resturile de mâncare. Pentru a evita formarea plăcii bacteriene și afectarea dinților, periajul dentar trebuie efectuat după fiecare masă și după fiecare consum de alimente. Pentru a curăța eficient zonele din jurul brackets-ilor, există o gamă largă de periuțe interdentare care pot fi utilizate în funcție de necesitățile fiecăruia. Deasemenea, utilizarea floss-ului și a apei de gură este foarte indicată în perioada tratamentului ortodontic.
Pe toată durata purtării aparatului dentar fix este necesar a se evita consumul anumitor alimente care pot afecta brackets-ii cum ar fi legumele tari (morcovi, gulii etc), covrigei, sticks-uri, bomboane tari, acadele, caramele sau gumă de mestecat (sunt foarte lipicioase și pot avea același efect de desprindere a brackets-ilor) ș.a. Deasemenea, în cazul pacienților care practică sport regulat, indiferent de tipul acestuia, este indicat a se purta o gutieră dedicată pentru a evita efectele lovirilor accidentale asupra aparatului dentar. Desprinderea unui bracket poate prelungi durata tratamentului ortodontic.
Cât timp durează tratamentul cu aparat dentar metalic?
Durata unui tratament ortodontic cu acest tip de aparat dentar fix este cuprinsă între 6 luni și 2 ani, perioadă stabilită de către medicul specialist pentru a finaliza cu succes tratamentul ortodontic și corectarea armonioasă a danturii. Durata tratamentului se poate prelungi în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Nerespectarea planului de tratament sau neprezentarea la controalele periodice pot duce deasemenea la prelungirea duratei tratamentului
Cât costă tratamentul cu aparat dentar metalic?
Aparatul dentar metalic este cel mai accesibil aparat dentar fix din punct de vedere financiar, având în același timp o rezistență sporită fața de cele ceramice sau din safir, iar rezultatele tratamentului sunt vizibile într-un timp mai scurt. Pentru a contracara efectul purtării unui aparat dentar metalic, specialiștii au dezvoltat o adevărată industrie a personalizării acestora în culori cât mai vii și mai plăcute prin utilizarea unor elastice frumos colorate pentru un aspect cât mai inedit.
Tratamentul ortodontic nu include doar costul aparatului metalic. Pe lângă acesta, există costuri initițiale legate de întocmirea dosarului ortodontic care cuprinde radiografii și fotografii ale pacientului, costuri legate de rezolvarea anumitor probleme prealabile montării aparatului dentar (extracții în scop ortodontic, inserarea unuia sau mai multor mini implanturi ortodontice, îndepărtarea unor carii și aplicarea obturațiilor aferente, detartraj și periaj profesional pentru pregătirea dinților în scopul lipirii brackets-ilor etc) și costuri legate de controalele periodice (după montarea aparatului dentar metalic este obligatorie prezentarea la controlul lunar)
Pentru a stabili exact care este costul total al tratamentului ortodontic este necesar să te prezinți la o consultație, în care medicul specialist îți va prezenta exact planul de tratament și costurile totale ale acestuia. Preț aparat dentar metalic la Clinica Smile Implant:
Preț Aparat Dentar Metalic
- 6 rate prin CardAvantaj
- 6 rate prin Garanti Bonus Card
- 2 rate direct în Clinica Smile Implant
Aparat Dentar Fix Metalic – avantaje
Aparat Dentar Fix Metalic – dezavantaje
Programează-te pentru un consult la medicul ortodont de specialitate. În cadrul consultației vei primi toate informațiile dorite și ți se va comunica costul total exact al tratamentului